6 Mart 2011 Pazar

Diş Sağlığınız İçin Sakız Çiğneyin

Şekerli besinlerin dişe verdiği zararı aza indirmenin yolu sakız çiğnemekten geçiyor. Sakız tükrüğü artırıyor, tükrük dişi koruyor.
 
 
• Bayramda tüketimi artan şeker, çikolata ve tatlı gibi şekerli gıdaların dişler üzerindeki olumsuz etkilerinin şekersiz ya da ksilitollü (yapay tatlandırıcılı) sakız çiğnenerek azaltılabileceği bildirildi.
 
Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ülker, bayramlarda şeker, çikolata, baklava tüketimin arttığına vurgu yaparak, bilimsel araştırmalarda diş çürüğü ile şeker tüketimi arasında çok ciddi bir ilişkinin saptandığını kaydetti.

Diş çürüğü nedeniyle ağrıların oluştuğunu, daha ileri dönemlerde de diş kayıplarının yaşanabildiğini ifade eden Ülker, çürüğün en sık rastlanılan rahatsızlıklardan biri olduğuna dikkat çekerek, gelişen toplumlarda dişle ilgili ciddi problem olduğunu vurguladı.
 
BOL BOL FIRÇALAYIN
 
Şekerin dişler üzerindeki olumsuz etkisinden kurtulabilmek için mümkün olduğu kadar çabuk, şekerin dişten uzaklaştırılması gerektiğine dikkati çeken Ülker, şunları önerdi.
 
• Şekerin diş üzerinde tutunma süresini azaltın.
• Misafirlikte dişlerini fırçalamak kolay  olmayabilir. Bu gibi durumlarda en azından ağzımızı çalkalamak gerekir.
• Tükürüğün akışını ve kalitesini artırmak için sakız çiğnenebilir. Burada biz şekersiz sakızlarla ya da yapay tatlandırıcılı sakızlarla tükürük akışını artırabilir ve dişlerimizi şekerin olumsuz etkilerinden koruyabiliriz.
• Şeker yedikten sonra daha sert şeyler tüketerek de şeker kalıntılarını dişten uzaklaştırmak mümkün. Örneğin,  bir salatalık, havuç veya elma yemek faydalı olabilir.
• Tatlılardan sonra peynir tüketin. Peynirin içerisinde çürüğü engelleyecek maddeler var. Yemekten sonra bir dilim peynir tüketmek dişlerin koruması açısından faydalı olur.
 
-star
Ekle

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Yaşamkafe Copyright © 2010 Fashionzine is Designed by Ipietoon for Bie Blogger Template
In Collaboration With Teen Celebrities